Blogi: Ajurissa reissattiin ympäri Keski-Suomea, nähtiin verkkoympäristössä – ja lopulta tehtiin digiloikkia

Yleinen

Artikkelikuva | Mobiilikuvauskoulutus Viitasaarella, kouluttajana Noveltiven Tommi Berg. Kuva: Maria Suihkonen.

Ajatus Ajuri-hankkeesta lähti liikkeelle pandemian aikana, joka tunnetusti pysäytti kulttuuri- ja vapaa-ajan tapahtumat ja laittoi toimitilojen ovat säppiin. Tämä nosti esiin laajemman tarpeen järjestää digitaalisia tapahtumia. Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tarvittiin ja kaivattiin myös digitaalisesti tuotettuna, mutta läheskään kaikilla toimijoilla ollut valmiuksia tarjota näitä palveluja. Osa valtakunnallisista ja kunnallisista toimijoista pystyi toimimaan nopeammin ja siirtämään toimintaansa verkkoon tarjoten esimerkiksi konsertteja, teatteriesityksiä, virtuaalisia näyttelyitä, ohjattuja jumppatunteja tai lukupiirejä, mutta toteutusten laatu oli myös hyvin vaihtelevaa.  

Digisiirtymä on edellyttänyt kunnilta ja järjestötoimijoilta myös kulttuuri- ja vapaa-aikasektorilla varsin laajasti osaamista, itsenäistä perehtymistä esimerkiksi suoratoistopalveluihin sekä riittävää digitaalista kalustoa. Valtaosalle kuntatasolla toimivista organisaatioista ja yhteisöistä siirtymä tuottamaan digitaalisia palveluja on ollut mahdotonta jo laitteiden puuttumisenkin vuoksi. Tälle pohjalle siis rakentui Ajuri-hanke, jota lähdettiin valmistelemaan yhdessä Keski-Suomen kuntaedustajien kanssa.  

Mukaan Ajuriin lähteneiden 11 kunnan edustajat toivat alkukartoituksen yhteydessä esille kokemuksiaan digitaalisista tuotannoista ja haasteista, jotka olivat digitaalisen siirtymän esteenä. Näitä ovat olleet muun muassa laitteiden vähyys, osaamisen puute, osaamisen hankkimisen vaikeus ja siihen tarvittavan ajan puute, mahdollisuuksien runsaus ja toisaalta tietämättömyys eri mahdollisuuksista. Joka tapauksessa yleinen mielipide oli, että kysyntää digitaalisille palveluille olisi ja osaamista tarvitaan lisää. 

Hankkeen päätavoitteena oli lisätä kuntien kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen tuottajien digitaalista tuotanto-osaamista, ja kohderyhmäksi valikoituivat kuntatoimijat, kolmannen sektorin toimijat ja freelancerit sekä yksinyrittäjät – välillisesti myös esimerkiksi matkailijat ja mökkiläiset, joita kuntien asiat ja tapahtumat voivat kiinnostaa. 

Hankkeen päätavoitteena oli kehittää koulutukseen osallistuvien henkilöiden digitaalisia taitoja, jotta he oppivat hyödyntämään paremmin järjestämissään kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa erilaisia digitaalisia alustoja, työkaluja ja laitteistoja.  

Hankkeen muiden tavoitteiden mukaisesti osallistujien tarjoamat palvelut ovat siten jatkossa helpommin saavutettavissa ja laadukkaiden digipalveluiden kautta myös osallisuuden tunne voi lisääntyä. Tavoitteena oli paitsi tehostaa jo käytettävissä olevien digitaalisten työvälineiden käyttöä, mutta myös perehdyttää ja rohkaista hankkeen osallistujia käyttämään uusia välineitä.  

Koulutuskierrokset Keski-Suomen kuntiin ja tapaamisia verkkoympäristöissä 

Aloituskyselyssä kartoitettiin kuntien osaamista. Taso oli vaihtelevaa, sillä osa oli tehnyt jo isoja striimattuja tuotantoja, osa ei ollut käynyt koskaan somessa tai omistanut älypuhelinta. Eniten oppia toivottiin älylaitteen käytössä erilaisten tuotantojen toteutukseen sekä videokuvaukseen. Myös etätapahtumien järjestämiseen yleisesti ja some-markkinointiin toivottiin kolutusta.  

Tätä Ajuri toimitti, sillä näiden toiveiden mukaisesti rakentuivat Ajurin lähikoulutussisällöt, jotka olivat kuvaus mobiililaitteella, striimaus ja etätapahtumatuotanto. Lopulta striimaukseen räätälöitiin vielä käyttökoulutus, sillä laitehankintojen viivästyessä pahemman kerran osallistujille ei jäänyt suunnitellusti aikaa tutustua hankkeen toimittamaan laitteistoon.  

Lähikoulutuksia toteutettiin vuoden 2022 toukokuusta seuraavan vuoden toukokuuhun saakka. Yhteensä hankkeen aikana pidettiin 39 kpl koulutustilaisuuta paikan päällä kunnissa. Useimmiten koulutukset pidettiin kuntien kirjastoissa, jotka siis tulivat myös kouluttajalle ja projektipäällikölle tutuksi. Kaikkiaan osallistujia koulutuksissa oli yli 120, ja loppua kohti sana hankkeesta levisi laajemmalle. 

Verkossa myös toteutettiin neljä toiveiden mukaista koulutuskokonaisuutta, joihin voi tallenteena palata milloin tahansa myös hankkeen päätyttyä. Sisältöjä olivat saavutettavuus, sisällöntuotanto digitaalisiin medioihin, palvelumuotoilu, somemarkkinointi ja valokuvaus. Näiden yhteydessä Ajuriin osallistuneet kunnat pääsivät myös työskentelemään yhdessä ainakin ryhmätöiden osalta.  

Mitä Ajurista jäi käteen? 

Hankkeen jälkeen kaikkiin Ajuri-kuntiin jää konkreettisesti striimaukseen ja tapahtumien tallentamiseen soveltuva laitteisto, joiden käyttöön koulutuksiin osallistuneilla henkilöillä on nyt osaamista eteenpäin kunnissa välitettäväksi. Toki sujuva käyttö vaatii myös aikaa tutustua kunnolla laitteistoon. Toiveena on, että laitteistoja käytetään ja hyödynnetään kuntien toiminnassa myös kolmannen sektorin ja freelancereiden osalta.  

Digitaalisuutta on mietitty osana tulevaa toimintaa ja se on juurrutettuna strategisella tasolla kuntien kulttuuri- ja vapaa-aikatoimijoiden suunnitelmiin. Tämän myötä Ajurin muut tavoitteet osallisuuden ja saavutettavuuden lisäämisen osalta voivat tulevaisuudessa konkretisoitua.  

Lopetuskyselyn ja omienkin keskustelujen ja havaintojen pohjalta osaaminen on monella alueella lisääntynyt ja laitteistot koetaan aidosti tarpeellisiksi kunnissa. Eri ihmisten mielissä toki hyödyllisin oppi on hyvinkin erilainen johtuen erilaisista lähtötilanteista hankkeen alkaessa. Koulutuksissa oli tarkoituksena päästä konkretiaan aikaisemmassa vaiheessa hanketta, mutta maailmanpoliittiset tapahtumat ja muut epäonniset tapahtumat sotkivat näitä suunnitelmia. Tämä harmitti myös hankkeen toteuttajia. Suuntaa saatiin onneksi hieman korjattua loppua kohti laitteistojen toimituksen jälkeen, ja monien osallistujien hankalaksi kokema striimauskin alkoi sujua ja onnistumisia syntyä. Ajurin virtuaalisessa päätöstapahtumassa nähtiin oikeastaan ensimmäisen kerran kuntien tuottamia toteutuksia, joita pääosin oli tuotettu Ajurin toimittamalla laitteistolla. Puolentoista vuoden aikana opittu oli hienosti koottuna parin minuutin videoihin, mikä tuntui hienolta! 

Hankeähky ja hankkeiden päällekkäiset sisällöt vaivaavat monia osallistujia, mutta onnistumisia on koettu ja digitaitoja on vahvistettu. Tämän tiedon päälle on hyvä rakentaa uutta osaamista ja soveltaa opittua myös muilla sektoreilla. Hankkeen päätöstapahtumassa nousi esiin huolia, joita tapahtuman esiintyjä, Teatterikoneen huolioperaattori Jorma keräsi laulujensa aiheeksi. Huolestuttavia asioita olivat esimerkiksi ajan riittävyys uuden opetteluun ja kuinka opitut asiat siirtyvät useammalle ihmisille, jotta joku ei joudu yksin vastaamaan digitaalisten palveluiden toteuttamisesta. Huolet vapauttavat laulut voit vielä käydä kuuntelemassa täältä tapahtuman lopusta: noveltive360.fi/ajuri.

Maria Suihkonen, projektipäällikkö / Ajuri-hanke

Ajurin päätöstapahtuman tuotanto Noveltiven studiolla, kuvassa Laulukoneen huolioperaattori Jorma / Aaro Vuotila sekä Noveltiven Joona Lappalainen. Kuva: Maria Suihkonen.

Last modified: 31.5.2023